Informatii Mediere

ROMANII DIN STRAINATATE POT DIVORTA FARA SA FIE PREZENTI IN ROMANIA

ROMANII DIN STRAINATATE POT DIVORTA FARA SA FIE PREZENTI IN ROMANIA

Odata cu sosirea verii, ca in fiecare an, multi romani care lucreaza in strainatate, se reintorc acasa pentru a-si vizita rudele dar si pentru a se reface, dupa un an de munca, printr-o binemeritata vacanta.

Divortul – actiunea cea mai des solicitata biroului de mediator.

Una din cele mai frecvente solicitari de natura juridica si conflictuala, pentru care este apelat mediatorul, de catre romanii reintorsi pentru o scurta vacanta in tara, este realizarea divortului. Datorita instrainarii de familie si cei dragi, cei mai multi romani plecati la munca, ajung in situatia neplacuta de a pune capat casniciei. Relatiile conjugale se altereaza, instrainarea isi spune cuvantul iar crearea altor legaturi de natura intima, par a fi cele mai des invocate motive de catre fostii parteneri de viata.

Cea mai simpla modalitate de a realiza divotul este, fara indoiala, alegerea Institutiei Medierii.

Insa, in cazul divortului, apare o problema procedurala in cazul in care o parte sau ambele parti lipsesc, atat in timpul sedintei de mediere cat si in fata instantelor de judecata.

Astfel, sotii care doresc sa desfaca casatoria ar trebui sa fie de fata, in doua etape: la intocmirea si semnarea actelor din biroul mediatorului si in fata judecatorului, la termenul acordat de instantele de judecata. Data termenului pentru infatisarea partilor la judecatorie, din pacate, nu poate fi estimata cu exactitate, aceasta depinzand de gradul de aglomerare a instantelor de judecata, luand in calcul si „vacanta judecatoreasca” din luna august, luna care coincide si cu alegerea petrecerii concediului de catre majoritatea romanilor plecati la munca in strainatate.

Medierea – solutia optima pentru realizarea divortului in lipsa partilor

Din fericire, alegand medierea ca modalitate de solutionare a acestui litigiu, respectiv realizarea divortului, legea prevede ca, in anumite situatii si cu respectarea unor conditii legale, sotii nu trebuie in mod obligatoriu sa fie prezenti nici in biroul mediatorului, nici in sala de judecata, la data si ora stabilita, pentru consfintirea acordului de mediere.

Pentru a inlocui prezenta in sedinta de mediere si pentru dezbaterea aspectelor privind termenii si conditiile divortului se pot folosi orice mijloace de comunicare.

Reprezentarea in fata judecatorului se poate face, cu procura speciala, de catre orice persoana, care poate fi mama, tata, o alta ruda ori un prieten sau avocatul, caz in care va trebui luat in calcul o plata unei sume reprezentand onorariul avocatial. In tarile Uniunii Europene, procurile speciale pot fi obtinute de la ambasada sau consulatul Romaniei caz in care costurile sunt mai mici, insa dureaza mai mult timp. De atlfel, procura speciala de reprezentare poate fi eliberata de catre un notar din tara respectiva, caz in care costurile se cifreaza in jurul a 60-200 euro, nemaipunand la socoteala ca acestea trebuiesc si traduse.

In Romania, o procura speciala costa 15 euro

Asadar, venirea in tara a romanilor, poate fi un bun prilej inclusiv pentru obtinerea unui astfel de document, de la orice notariat, costul acestuia nedepasind echivalentul sumei de 15 euro.

Analizand informatiile de mai sus, consider ca demararea procedurii divortului este bine sa se faca cat mai repede dupa reintoarcerea in tara, finalizarea urmand a avea loc la o data ulterioara, indiferent de prezenta partilor.

Pe de alta parte, subliniez inca odata, divortul se poate demara si obtine, in anumite situatii si conditii legale, prin Institutia Medierii, chiar si in lipsa ambilor soti.

In situatia in care se doreste, odata cu divortul, si realizarea partajului, tot Institutia Medierii reprezinta cea mai convenabila alegere.

Posted in: diverse

Leave a Comment: (0) →