Informatii Mediere

Sa faci din mediere un stil propriu de viata

1. Sa faci din Mediere un stil propriu de viata. Sa reflectezi zilnic la ceea ce faci, si sa iti mediezi mai intai conflictele tale interioare, dar si exterioare cu familia si prietenii, folosind aceleasi tehnici de mediere. Nu uita sa iti pui zilnic cele 5 intrebari de tip 5W.

2. In timpul medierii, sa nu ai niciodata impresia sau sa deduci ca cei doi nu se vor impaca acolo, sau ca in instanta isi vor rezolva conflictul, vor pune capat acelei dispute. In instanta nu vor avea decat o transare juridica. Nimeni din sistemul judiciar, nu se va ocupa de conflictul in sine, de relatia in sine, de solutiile extra-juridice, bazate pe nevoile si interesele lor personale(probleme de fond) care pot fi atat de benefice si sunt atat de necesare.

3. Sa nu faci din mediere o activitate de tip hobby. Sa nu uiti ca perfectionarea si formarea continua trebuie sa fie pe agenda ta saptamanala. Altfel risti ca singur si de bunavoie sa te deprofesionalizezi.

4. Adu-ti aminte in orice moment din mediere ca si tu esti om, si tu ai sentimente, nu le reprima, accepta-le si controleaza-le. Fii de acord cu ele si astfel le poti ghida, le poti neutraliza efectul. Iar efectul acestora este o directie spre partialitate, spre implicare sentimentala, spre judecare, spre invinovatire. Evita aceste efecte, controland sensibilul prin rational.

5. Cinsteste si respecta fiecare persoana care este prezenta in procesul de mediere, cinsteste avocatii, dar cel mai mult cinsteste si respecta persoanele care sunt parti. Pentru ele te dedici, pentru ele mediezi, ele trebuie sa simta cel mai bine respectul si cinstea pe care le-o oferi in mediere. Ii respecti ascultandu-i cu atentie, aratand ca esti interesat de cautarea unor solutii, de problema lor. Oferi cinste, ti se va oferi cinste. Oferi respect si ei te vor respecta, se vor incarca cu energie pozitiva si vor gasi resursele unde se afla solutiile conflictului. Scopul tau este ca partile sa ajunga la un Acord. Mediator, Dorin Ilie

Posted in: diverse

Leave a Comment: (0) →