Informatii Mediere

ASOCIATIILE DE PROPRIETARI POT RECUPERA RAPID BANII DE LA DATORNICI, APELAND LA INSTITUTIA MEDIERII

Un fapt alarmant constatat in ultima perioada de timp, il constituie datoriile pe care le au unii proprietari fata de asociatia de proprietari din care fac parte. Tot mai multe asociatii se confrunta cu o situatie neplacuta, aceea de a nu-si achita datoriile cuvenite, riscand astfel sistarea serviciilor furnizate de companiile din domeniul apa-canal sau salubritate.

Asadar, daca unul sau mai multi proprietari acumuleaza datorii consistente catre furnizorii serviciilor mai sus numite, acestia din urma vor intrerupe furnizarea serviciilor catre toti proprietarii asociati. In practica, constatam urmatoarea situatie, respectiv in cazul prestarii serviciilor apa-canal vor intrerupe executarea acestora pentru intreg ansamblul de locuinte, fara a tine cont de calitatea de bun platnic a majoritatii membrilor care constituie asociatia de proprietari. Pentru a evita aceasta stare de fapt, amintim persoanelor cu putere de decizie din cadrul asociatiei, respectiv presedintii si administratorii acestora, ca pot apela la Institutia Medierii existand posibilitatea rezolvarii acestei situatii neplacute prin aducerea la masa negocierii si constientizarea gravitatii atitudinii lor, a proprietarilor rau-platnici. In acest fel, cei care “au uitat” sa-si achite datoriile stabilite prin statutul fiecarei asociatii in parte si datorate in mod direct furnizorilor de servicii, vor putea lua act de efectele aplicabilitatii legilor in vigoare, evitand astfel mai putin placutele actiuni in instanta sau executari silite, care stau la indemana persoanei juridice exprimate prin sintagma “Asociatie de Proprietari”. Aceste proceduri judiciare vor ridica in mod inevitabil costurile financiare ale punerii in aplicare a hotararilor judecatoresti care vor da castig de cauza in proportie de 99.9 % reclamantilor, respectiv asociatiilor de proprietari in detrimentul, evident, al datornicilor.

Penalitatile de intarziere se adauga sumei initial datorate

Tot in practica constatam ca atunci cand asociatia de proprietari actioneaza in judecata datornicii din cadrul ei, cer inclusiv penalitati asupra sumelor datorate cuantificate in jurul procentelor de 0.04-0.05%/ pe zi de intarziere, calculate raportat la suma datorata. Poate parea putin, dar la un calcul matematic raportat la o datorie medie de, sa spunem, 100 lei/ luna cu intarzieri ale platii de 4-9 luni, rezulta o suma considerabila. In cazul in care in urma unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, cel in cauza nu isi achita de buna voie datoriile, se va proceda la executarea silita prin organul judecatoresc al statului, respectiv executorul judecatoresc, care va adauga in sarcina debitorului, respectiv a datornicului onorariile cuvenite exercitarii profesiei lui acestea nefiind deloc mici. Asadar, ajungem la o suma totala aproape ireala, dar complet legala, comparativ cu datoria initiala.

Ghid pentru recuperarea datoriilor, apeland la mediator

Pe baza experientei acumulate va prezentam pasii care trebuiesc urmati pentru recuperarea datoriilor financiare prin Institutia Medierii, considerand ca aceasta este calea ideala pentru realizarea acestui lucru.

1. Persoana cu putere de decizie din cadrul asociatiei, va lua legatura cu unul din mediatorii autorizati, prezentand situatia datoriilor la zi si indicand persoanele datornice, precum si modalitatile de contactare a acestora respectiv adresa de domiciliu si/sau numarul de telefon.

2. Mediatorul va proceda la citarea fiecarui datornic in parte, stabilind de comun acord cu acesta, o zi in care ii va prezenta situatia reala precum si efectele acesteia in cazul in care nu isi va asuma plata obligatiilor financiare. De asemenea, ii va comunica data si ora sedintei de mediere, urmand sa primeasca acceptul sau.

3. La data si ora convenita de parti, respectiv datornicul si persoana decidenta din cadrul asociatiei, va avea loc sedinta de mediere in care se vor stabili modalitatile si termenii de plata ale sumelor datorate. Are loc negocierea sumelor si cuantumului platilor lunare ale sumelor restante, acestea fiind cuprinse in documentul numit Acord de Mediere.

4. In cazul in care debitorul (rau-platnicul) nu isi respecta obligatiile si modalitatile de plata asumate in Acordul de Mediere, acesta din urma va putea, cu usurinta, fi supus executarii silite de catre asociatia de proprietari. In acest caz, sunt puse sub urmarire veniturile cuantificabile in bani, respectiv salariile si pensiile, ori bunurile mobile sau imobile detinute de partea in culpa.

Cum nu dorim sa se ajunga intr-o asemenea situatie, si anume la executarea silita, indemnam rau-platnicii componenti ai unei asociatii de proprietari, dar in aceeasi masura si presedintii sau administratorii acesteia, sa apeleze la Institutia Medierii ca modalitate ideala pentru solutionarea unui conflict atat de simplu, dar uneori complicat de sustinut din punct de vedere financiar.

Posted in: diverse

Leave a Comment: (0) →