Informatii Mediere

Archive for 'diverse'

Cauze penale care se pot media, pentru a determina inlaturarea raspunderii penale

Cauze penale care se pot media,

pentru a determina inlaturarea raspunderii penale

 

Codul Penal si cateva legi speciale mentioneaza cazurile in care inceperea urmaririi penale se poate face doar dupa depunerea unei plangeri penale din partea unei persoane vatamate, sau cazurile in care, daca inceperea urmaririi penale s-a facut deja, ea poate inceta daca a intervenit o impacare a persoanelor in litigiu.

Sfera infractiunilor (fapte care sunt prevazute de legea penala, savarsite cu vinovatie, nejustificate si imputabile faptuitorului) care pot intra in categoria celor care se pot media este destul de larga, cuprinzand fapte despre care legiuitorul a apreciat ca repararea si recuperarea prejudiciului pot constitui motive pentru care urmarea faptei sa fie considerata reparata, daca partile se inteleg in acest sens.

Condamnarea penala poate conduce la plata unei amenzi penale sau la condamnarea la detentie. In plus, condamnarea este trecuta in cazierul judiciar la persoanei condamnate.

 

Cauze de natura penala care se pot media, conform noului Cod Penal (dupa 1 feb. 2014)

 

Daca faptele au fost savarsite dupa 1 februarie 2014, ele se cerceteaza si judeca in baza noului Cod Penal intrat in vigoare la aceasta data, cu unele modificari si completari ulterioare.

Daca pentru o fapta savarsita inainte de 1 februarie 2014 pentru care se desfasoara o cale de atac (un apel) dupa aceasta data, apelul se va judeca dupa noul Cod Penal, adica in raport cu lista de infractiuni de mai jos.

Cele mai multe infractiuni pentru care legea stabileste ca, in urma unui acord de mediere, poate fi determinata impiedicarea punerii in miscare sau exercitarii unei actiuni penale, permit ca retragerea plangerii prealabile  sa fie posibila ca urmare a intelegerii intr-o mediere. Exista si un numar mic de infractiuni pentru care impacarea partilor determina inlaturarea raspunderii penale, si implicit incetarea exercitarii actiunii penale.

Infractiunile pentru care Codul penal prevede ca se pun in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, si pentru care se poate face o mediere in vederea intelegerii si retragerii plangerii penale prealabile deja depuse, sau intelegerii si renuntarii la depunerea unei plangeri penale prealabile, sunt:

  • Lovirea sau alte violente(art. 193 C.P. * act de violenta cauzator de suferinte fizice, cu ingrijiri medicale 0-90 zile )
  • Vatamarea corporala din culpa(art. 196 C.P. – lovire sau alte violente sau vatamare corporala savarsite din culpa )
  • Amenintarea(art. 206 C.P. – amenintarea cu o actiune care provoaca stare de temere)
  • Hartuirea(art. 208 C.P. – urmarirea repetata a unei persoane, careia i se creeaza o stare de temere, sau abuzul de comunicare – apel telefonic, email etc. – care cereaza o temere destinatarului comunicarii)
  • Violul in forma simpla(art. 218, alin. 1 si 2 C.P. – act sexual fortat, sau tentativa acestuia, savarsit de un singur faptuitor, fara vatamari corporale, fara scopuri pornografice si asupra unei persoane care nu este ruda sau in ingrijirea faptuitorului; orice alt caz, considerat de lege ca forma agravanta, nu face obiectul medierii)
  • Agresiunea sexuala in forma simpla(art. 219, alin. 1 C.P. – similar violului in forma simpla, dar privind orice act de natura sexuala neprevazut de lege ca viol)
  • Hartuirea sexuala (art. 223 C.P. – pretinderea repetata de favoruri sexuale in cadrul unei relatii de munca sau similare, avand ca efect intimidarea sau umilirea victimei)
  • Violarea de domiciliu(art. 224 C.P * patrunderea fara drept in imobil, fara consimtamantul utilizatorului sau, sau refuzul de a parasi imobilul la cererea sa)
  • Violarea sediului profesional(art. 225 C.P. – similar cu violarea de domiciliu, in cazul in cara imobilul este sediul unei persoane juridice sau sediul profesional al unei persoane fizice)
  • Violarea vietii private (art. 226 C.P. – inregistrarea fara drept a imaginilor si sunetelor unei persoane aflata intr-un spatiu care tine de ea, si/sau aducerea lor la cunostinta altor persoane, fara drept; fapta are unele exceptii si limitari stablite de lege in acelasi articol)
  • Divulgarea secretului profesional(art. 227 C.P. – divulgarea fara drept, cu efecte de prejudiciu, de informatii despre o persoana, despre care s-a luat cunostinta in virtutea profesiei sau functiei care obliga la confidentialitate)
  • Furtul(art. 228 C.P), Furtul calificat (art. 229 C.P.) si Furtul in scop de folosinta ( art. 230 C.P.) sau tentativa lor (art.232 C.P.), savarsite de un minor in paguba tutorelui sau de catre persoana gazduita sau cu care se locuieste, in paguba persoanei vatamate ( conform art. 231 alin. 1 C.P.; pentru descrierea pe scurt a infractiunilor, a se vedea si mai jos >>>)
  • Abuzul de incredere(art. 238 C.P. – insusirea/dispunerea/folosirea pe nedrept a unui bun mobil de catre cel caruia i-a fost incredintat, sau refuzul de a il restitui)
  • Abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor(art. 239 C.P.- instrainarea/ascunderea/deterioarea/distrugerea de parti din patrimoniul propriu sau tentativa acestora, sau invocarea de acte/datorii fictive, sau tentativa acestora,  in scopul fraudarii creditorilor, sau achizitia de bunuri/servicii in paguba creditorilor)
  • Bancruta simpla (art. 240 C.P. – intarzierea >6 luni a depunerii cererii de deschidere a procedurii insolventei)
  • Bancruta frauduloasa(art. 241 C.P. – falsuri/sustrageri/distrugeri in documentele contabile si financiare, in frauda creditorului, sau instrainarea unor active, in caz de insolventa a creditorului; se pedepseste si tentativa)
  • Gestiunea frauduloasa(art. 242 C.P. – pricinuirea, de catre persoana care are grija administrarii/conservarii, de pagube unei persoane cu ocazia administrarii/conservarii bunurilor)
  • Distrugerea in forma simpla si prima forma agravanta (art. 253, alin. 1 si 2 C.P. – distrugerea/degradare/aducerea in stare de neintrebuintare/impiedicarea luarii de conservare-salvare/inlaturarea masurilor de conservare-salvare a unui bun apartinand altuia; distrugerea unui inscris sub semnatura privata, producand o paguba; medierea nu este posibila pentru distrugeri de bunuri din patrimoniul cultural su pentru distrugeri prin incendiere/explozie, cu sau fara victime)
  • Tulburarea de posesie(art. 256 C.P. – ocuparea integrala sau partiala fara drept, prin violenta/amenintare/desfiintarea semnelor de hotar, a unui imobil – casa, apartament, teren etc. – aflat in posesia altuia)
  • Asistenta si reprezentarea neloiala( art. 284 C.P. – intelegerea in scopul vatamarii sau vatamarea intereselor clientului/persoanei reprezentate de catre avocat/reprezentant prin intelegerea frauduloasa a acestuia cu o persoana cu interese contrare, in proceduri judiciare sau notariale)
  • Nerespectarea unei hotarari judecatoresti in litigii de munca, pensii si folosinta unui imobil (art. 287, alin. 1, lit. d,e,f,g – neexecutarea unei hotarari judecatoresti pentru reintegrarea in munca/plata salariilor, nerespectarea unei hotarari judecatoresti privind pensiile, impiedicarea folosirii unui imobil detinut in baza unei hotarari judecatoresti)
  • Violarea secretului corespondentei scrise(art. 302 alin. 1 C.P. – deschiderea/sustragerea/distrugerea/retinerea fara drept a corespondentei adresate altuia, si/sau divulgarea fara drept a continutului ei, cu unele exceptii prevazute de lege la art. 302, alin.5; corespondenta prin mijloace electronice sau convorbirile telefonice sau prin alte medii sunt incadrate in alte categorii, pentru care fapta de violare a secretului nu mai este mediabila )
  • Abandonul de familie(art. 378 C.P. – parasirea/alungarea/lasarea fara ajutor, neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere, neplata cu rea-credinta timp de 3 luni a pensiei de intretinere, neexcutarea cu rea-credinta a unor prestatii de intretinere)
  • Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului(art. 379 C.P. – retinerea copilului minor de catre un parinte, fara consimtamantul celuilalt parinte, sau impiedicarea repetata a legaturilor personale ale unui parinte cu minorul)
  • Impiedicarea exercitarii libertatii religioase(art. 381 C.P. – impiedicarea/tulburarea unui ritual religios legal, obligarea unei persoane sa participe la acte religioase sau fortarea unei persoane sa indeplineasca un act religios interzis de cultul caruia apartine)

Important: Art. 296 din Codul de Procedura Penala in vigoare de la 1 februarie 2014 stabileste ca termen de introducere a plangerii prealabile 3 lunide din ziua in care persoana vatamata (sau reprezentantul legal al unui minor vatamat) a aflat despre savarsirea faptei!

 

De asemenea,  Codul penal prevede ca, in cazul inceperii cercetarii/urmaririi penale, si cateva infractiuni pentru care impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

In cazul acestora se poate face o mediere in vederea impacarii partilor:

  • Violenta in familie( art. 199 C.P. – lovire sau alte violente [vezi art. 193 C.P.] sau vatamare corporala din culpa [vezi art. 196 C.P.] savarsita asupra unui membru de familie. Atentie: membru de familie este considerat de legea penala nu doar sotul/sotia sau rudele naturale sau prin adoptie, ci si persoanele cu care se convietuieste in relatii asemanatoare cu cele de sot-sotie sau parinte-copil)
  • Furtul(art. 228 C.P. – luarea unui bun mobil, inscris, energie aflat in/din posesia/detentia unei persoane, fara consimtamantul acesteia)
  • Furtul calificat(art. 229 alin.1 si alin. 2 lit. b, c C.P. – furt in timpul noptii/in transport in comun/mascat/prin efractie,escaladare sau cu chei, prin violare de domiciliu/sediu profesional sau avand asupra sa o arma, cu exceptia furtului de bunuri din patrimoniul cultural sau a furtului de combustibili, sau bunuri privind sisteme de irigatii, retele electrice, telecomunicatii, de transport sau de alertare in caz de urgenta – care sunt forme agravante)
  • Furtul in scop de folosinta(art. 230 C.P. – furt de vehicule in scopul folosirii pe nedrept, sau folosirea, cu consecinte pagubitoare, a unui terminal de comunicatii al altuia sau racordat fara drept la retea)
  • Insusirea bunului gasit sau ajuns din eroare la faptuitor(art. 243 C.P. – nepredarea autoritatilor/posesorului in termen de 10 zile a unui bun gasit/ajuns din eroare/fortuit in posesia faptuitorului, sau insusirea pe nedrept a unui bun ajuns din eroare/fortuit in posesia faptuitorului)
  • Inselaciunea(art. 244 C.P. – inducerea in eroare a unei persoane prin mijloacele mentionate de lege, in scopul obtinerii unui folos patrimonial injust sau priciniuind o paguba; se pedepseste si tentativa )
  • Inselaciunea privind asigurarile(art. 245 C.P. – inselaciune cu privire la obtinerea frauduloasa a unei asigurari pentru un bun asigurat sau a unei persoane asigurate; se pedepseste si tentativa)

 >

 Cauze de natura penala care se pot media, conform vechiului Cod Penal (inainte de 1 feb. 2014)

 

Pentru fapte savarsite pana la 31 ianuarie 2014, lista celor in care medierea este utilizabila pentru retragarea plangerii prealabile sau impacare este mai restransa.

  • Lovirea si alte violente ( art.180 vechiul C.P, act violent, fara urmari care sa necesite ingrijiri medicale)
  • Vatamare corporala ( art.181 vechiul C.P, cu urmari care necesita max. 60 zile de ingrijiri medicale)
  • Vatamare corporala din culpa, in situatii de vatamare minora(art.184, alin 1, 4 vechiul C.P,  cu urmari care necesita intre 11 si 60 zile de ingrijiri medicale)
  • Vatamare corporala din cauza cainilor agresivi, din neglijenta stapanilor( OUG 55/2002)
  • Violare de domiciliu in forma simpla( art.192, alin.1 vechiul C.P, patrundere in domiciliu a persoanei neinarmate)
  • Amenintare( art.193 vechiul C.P)
  • Violarea secretului corespondentei,(art.195 vechiul C.P., cu exceptia violarii corespondentei electronice – care face obiectul unei legi care nu face posibila apelarea la mediere ca solutie alternativa
  • Divulgarea secretului profesional( art.196 vechiul C.P.)
  • Violul in forma simpla ( art.197, alin 1, vechiul C.P. – viol comis de o singura persoana, fara vatamare grava, cu victima care nu se afla in relatie de rudenie sau ingrijire cu faptuitorul)
  • Seductia( art.199 vechiul C.P., doar in cazul in care s-au facut doar promisiuni de casatorie)
  • Pedepsirea unor furturi la plangere prealabila( art. 210 vechiul C.P., strict pentru furturi fara violenta sau amenintare intre soti, rude apropiate, gazda sau colocatar, minor-tutore)
  • Abuzul de incredere( art.213 vechiul C.P)
  • Gestiunea frauduloasa in forma simpla ( art. 214 vechiul C.P, medierea se poate utiliza in situatii specifice confirmate de instanta ; sensul mai larg al gestiunii este administrarea si conservarea bunurilor altuia, inclusiv persoana fizica)
  • Distrugerea in forma simpla ( art. 217, alin. 1 vechiul C.P), cu exceptia catorva cazuri prevazute de lege si a distrugerilor din culpa)
  • Abuzul in serviciu contra intereselor persoanei, cu faptuitor care nu este functionar public(art.246 vechiul C.P.)
  • Abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi( art.247 vechiul C.P, exemplu: refuzul de a presta un serviciu legal catre un tert, pe criterii discriminatorii de rasa, sex sau religie)
  • Purtarea abuziva( art.250 vechiul C.P, exemplu: jignirea, amenintarea sau lovirea unei persoane de catre un functionar )
  • Abandonul de familie( art. 305 vechiul C.P neplata cu rea-credinta min 2 luni a pensiei de intretinere)
  • Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului(art. 307 vechiul C.P. retinerea copilului de catre celalalt parinte, impiedicarea copilului sa ajunga la unul dintre parinti)
  • Tulburarea de posesie( art. 220 vechiul C.P., se refera la imobile)
  • Tulburarea folosintei locuintei( art. 320 vechiul C.P )

 

Posted in: diverse

Leave a Comment (0) →
Page 1 of 9 12345...»