Divortul prin mediere
Divortul prin mediere
Medierea reprezinta modalitatea de solutionare a conflictelor pe cale amiabila cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator autorizat, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al sotilor.
Mediatorul autorizat te poate scapa de proces intr-un termen foarte scurt si cu maxima discretie, partile putand divorta in mod amiabil, fara un conflict major, pot stabili custodia comuna a copilului/copiilor partajul si toate cererile conexe unui divort in termeni legali si cu cheltuieli minime.
Cand se ajunge la decizia ca nu mai poate fi continuata casatoria, unul din soti (sau ambii, dar in mai putine din cazuri) solicita instantei sa pronunte divortul si sa stabileasca ce urmeaza sa se intample cu copiii dupa desfacerea casatoriei.
De asemena sunt si situatii in care sotii apeleaza intai la mediatorul autorizat, urmand ca ulterior sa apeleze la instant de judecata.
Ce alegeti, mediere sau un proces costisitor ?
Intr-un divort conventional, atat sotul si sotia se angajaza la cheltuieli financiare si timp pierdut, care de regula pot fi solutionate la un mediator.
Divortul prin mediere este o miscare legala de reforma foarte moderna, care a fost inceputa cu foarte mult timp in urma in tarile civilizate, de catre avocati specializati si terapeuti ingroziti de risipa de resurse emotionale si financiare in divorturile conventionale apoi de mediatori specializati pentru astfel cazuri legale.
Avantajul medierii
este acela ca daca un cuplu este pregatit sau poate fi determinat sa rezolve situatia pe cale amiabila, de ce sa ii obligi sa cheltuiasca timp, energie si bani pentru un proces in instanta daca nu este nevoie de acesta.
In mediere, mediatorul ofera partilor aflate in conflict, o atmosfera de siguranta, impartialitate si neutralitate, pentru a ajuta partenerii care au o serie de discutii, si pe care, probabil, nu le pot gestiona pe cont propriu, din cauza starii din relatia lor.
De ce trebuie sa apelam la mediator in caz de divort ?
Potrivit legii medierii, pot fi rezolvate prin mediere neintelegerile dintre soti privind continuarea casatoriei, precum si alte neintelegeri inerente unui asemenea eveniment in viata partenerilor totodata prin mediere se pot stabili custodia comuna a minorilor, pensia alimentara programul de vizitare si alte cereri conexe desfacerii casatoriei cu copii minori.
Momentul divortului poate constitui o trauma atat pentru copii, cat si pentru sotii implicati in actiunea de divort. Pentru ca aceste traume sa fie evitate si pentru ca fostii soti sa poata coopera in a-si educa si creste copii, este recomandat ca cei doi soti sa mearga la un mediator autorizat.
Daca apelati la un mediator, veti constata foarte multe avantaje ale medierii si anume :
– folosind medierea, se castiga timp, se cheltuiesc mai putini bani si scade foarte mult nivelul stresului ;
– medierea este mai putin costisitoare si mai rapida decat un proces in instant de judecata ;
– medierea este confidentiala, in sensul ca, ce se discuta in cadrul sedintelor de mediere nu este public si discutia are loc intr-un spatiu protejat de ochii celorlalti;
– medierea este solutia durabila, deoarece este formulata direct de catre parti si nu impusa;
– medierea este voluntara, partile pot incepe sau renunta la mediere, fara consecinte juridice ;
– prin mediere se restabileste relatia de armonie dintre parti ;
– costuri reduse ;
– este mai putin traumatizant decat divortul pronuntat de instanta de judecata ;
– timp mult redus de solutionare a problemelor ;
– confidentialitate ;
– evitarea instantei de judecata
Medierea se poate realiza conform legii, in urmatoarele situatii :
– divort cu copii minori rezultati din casatorie, stabilirea domiciliului acestora, programul de vizitare, pensia de intretinere, numele purtat dupa divort si partajul bunurilor commune ;
– divort fara copii/fara copii minori rezultati din casatorie, numele purtat dupa divort si partajul bunurilor comune
Luand lucrurile pe rand, iata ce trebuie facut in fiecare caz in parte :
Divortul cu copii minori rezultati din casatorie, stabilirea domiciliului acestora, programul de vizitare, pensia de întreținere, numele purtat dupa divort si partajul bunurilor comune ;
Acordul de mediere, ca rezultat al negocierilor, la mediatorul autorizat, pe parcursul carora mediatorul ajuta partile la solutionarea intereselor legitime ale acestora, la cererea partilor, sau a uneia dintre ele, urmand ca ulterior solicitarii medierii, sa se incheie un acord în forma scrisa privind solutiile agreate de parti in ce priveste urmatoarele :
– desfacerea casatoriei de comun acord ;
– pensia de intretinere si modul de plata ;
– modul incredintarii copiilor ;
– cand si cat timp vor petrece copiii cu celalalt parinte (programul de vizitare al copiilor) ;
– modul in care vor lua pe viitor deciziile legate de copii in privinta : educarii, vizitarii, concediilor efectuate cu copiii, cresterii, educarii si sanatatii acestora, etc. ;
– numele purtat după divort ;
– partajul bunurilor commune (bunuri mobile si imobile).
Depunerea acordului de mediere la instanta de judecata
– dupa finalizarea medierii prin acord, partile formulează „cerere de consfintire intelegere din acord mediere”, anexeaza acordul de mediere (inclusiv in format electronic), achita taxa de timbru;
– documentatia se depune la registratura Judecatoriei;
– cererea se inregistreaza, se distribuie aleatoriu si se prezinta de indata judecatorului desemnat (art. 87 alin 51 din ROI);
– nu se face procedura de regularizare a cererii de chemare în judecata si nu se fixeaza termen de judecata (ca la procedura contencioasa), ci se stabileste ora si eventual o alta zi in care partile vor fi chemate la instanta;
– ambele parti se prezinta la judecator, personal sau prin reprezentant;
– procedura are loc in camera de consiliu: judecatorul verifica daca la momentul incheierii acordului de mediere (nu al prezentarii partilor in fata sa) s-au respectat conditiile prevazute de lege pentru incheierea acordului;
– daca mai trebuie depuse acte sau aduse lamuriri, judecatorul poate invita partile la o alta data, tinand insa seama de celeritatea procedurii;
– daca hotararea este de admitere a cererii partilor, instanta consfinteste intelegerea lor conform acordului de mediere, iar dispozitivul hotararii va cuprinde conținutul acordului;
In cazul divortului fara copii/fara copii minori rezultati din casatorie, numele purtat dupa divort si partajul bunurilor comune.
Informarea, in aceasta cauza se impune apelarea la un mediator autorizat, iar daca doriti neaparat puteti solicita recomandarea unui avocat specializat in dreptul familiei, pentru a putea sta la masa negocierilor si a lua decizii cu cealalta parte.
Depunerea cererii de divort, se depune la instanta de judecata competenta, in aceasta mentiondu-se si cererile accesorii (numele purtat dupa divort, precum si partajul bunurilor mobile si imobile).
Acordul de mediere, incheiat la un mediator autorizat conform legii, este rezultatul negocierilor, pe parcursul carora mediatorul depune toate eforturile pentru a ajuta partile la solutionarea intereselor legitime ale acestora, la cererea ambelor parti, sau numai a uneia dintre ele, partea care nu a solicitat medierea ur,mand a fi citata la mediere, urmand ca in urma medierii, sa se incheie un acord in forma scrisa privind solutiile agreate de parti in ce priveste :
– modul in care se desface casatoria de comun acord ;
– numele purtat dupa divort ;
– modul in care se efectueaza partajul al bunurilor comune (bunurile mobile si immobile).
Depunerea acordului de mediere la instanta de judecata, poate fi depus si de una din parti, la termenul stabilit de instantă, sau chiar inainte de termen. Dupa depunerea acordului de mediere se poate depune si cererea de restituire a taxei de timbru judiciar, daca aceasta s-a achitat, pentru partajul bunurilor dintre soti.
Inainte de pronuntarea hotararii judecatoresti, instanta de judecata, ia act de acordul de mediere si pronunta o hotarare asa cum au convenit partile in privinta divortului, a numelui purtat dupa divort si a partajului bunurilor dintre soti.
In conformitate cu dispozitiile legii, instanța de judecata trebuie sa ia act de acordul de mediere fara sa mai aștepte termenul fixat. Dupa ce instanta de judecata, a luat act de acordul de mediere, si in functie de rolul active al judecatorului, acesta poate lua act de acordulde mediere al partilor cu mult inainte de termen, chemand partile in camera de consiliu, solutionand foarte repede dosarul.
Divortul prin mediere se poate realiza chiar si intr-o singura sedinta.
Posted in: mediere
Leave a Comment: (0) →